1.6.2020

MITEN SAAN ÄLYÄ TALOON EDULLISESTI?

Veimart Vesivuotovahti

Älytalosta voi tulla pahimmillaan älyttömän kallis ja hankalakäyttöinen. Jos lopputulos vaatii talon asukkaalta insinöörin taitoja ja jatkuvaa kontrollointia, on homma mennyt pahasti pieleen. Ehkä on lähdetty tavoittelemaan liian hienoa ja täydellistä kokonaisuutta. Riski on todellinen. Monia meistä kiehtoo ajatus jonkinasteisesta älykodista, jossa olisi helppoa ja turvallista asua automaation hoitaessa fiksusti tekniikan siellä jossain taustalla. Tämä on täysin ymmärrettävää. Digitalisaatio ja tekoäly mullistavat maailmaa ympärillämme hurjaa vauhtia. Mikä ongelma olisi saada älykkyyttä myös kodinhallintaan? Vastaus: Riittävän yksinkertaisen standardin puuttuminen. Kodin talotekniikan laitevalmistus ja asennus on todella hajaantunutta. Yhteneväiset laiterajapinnat ja kustannustehokkaat asennusmenetelmät puuttuvat.

Mitä siis kannattaisi vähintään tehdä, että kodissa olisi tarpeenmukaista automaatiota ja älyä?
Turvallisin, kustannustehokkain ja useimmille meistä täysin riittävä ratkaisu on asennuttaa sähkötöiden yhteydessä yksinkertainen kotona-poissa-kytkin ulko-oven pieleen. Siis sellainen täysin perinteinen, kaksiasentoinen ”valokytkin”. Toisessa asennossa lukee Kotona, toisessa Poissa. Sen ohjaukseen, kohtuullista huomiota sähkö- ja LVI-suunnitteluun kiinnittämällä, on mahdollista valjastaa seuraavat toiminnot:

1. VALOT POIS! Poissa-tilassa halutut valot (esim. kaikki sisävalot) pois päältä. Toteutus vaatii, että valaistuksen ryhmittely on huomioitu sähkösuunnittelussa niin, että nämä halutut valot ovat yhden ohjauspiirin perässä. Kerro toiveesi sähkösuunnitelijalle!

2. SÄHKÖT POIS! Poissa-tilassa halutut pistorasiat sekä tulipaloriskin aiheuttavat sähkölaitteet virrattomaksi. Esimerkiksi keittiön ja kodinhoitohuoneen pistorasiat sekä liesi. Toteutus vaatii vastaavanlaista sähköpisteiden ryhmittelyä, kuin valaistuksessa. Kerro siis näistäkin sähkösuunnitelijalle!

3. VEDET POIS! Ehkä eniten huolta ja pelkoa aiheuttaa kuitenkin vesivahingon vaara. Myös vakuutusyhtiöiden vahinkotilastoissa vesivahingot pitävät piikkipaikkaa. Talon päävesijohdon sulkeminen samalla poissa-kytkimellä onkin enemmän kuin suositeltavaa. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota vuotovalvontaan eli käyttää toteutukseen vesivuotovahtia, joka hoitaa molemmat tehtävät. Paras lopputulos syntyy ottamalla vuotovahti huomioon sekä sähkö- että LVI-suunnittelussa!

Nälkä kasvaa syödessä. Mutta...
Myös muuta talotekniikkaa, kuten lämmitystä ja ilmanvaihtoa voidaan useimmiten ohjata kotona- ja poissa-tiloilla. Uudet lämmönlähteet ja LTO-laitteet ovat myös usein yhteensopivia keskitettyyn kotona-poissa-ohjaukseen. Eli nekin saisi tuon yhden kytkimen perään. Mutta. On kokonaan toinen juttu, onko niitä järkevää liittää siihen.

Normaalisti asutussa omakotitalossa ainakin huonelämpötilan alentaminen lyhyen poissaolon ajaksi säästövaikutusten saamiseksi on yleensä mahdoton toteuttaa käytännössä. Lattialämmityksen prosessiviiveet ovat niin pitkiä, että aamulla poissa-tilaan kytketty lämmitys alkaa vaikuttaa huonelämpötilaan vasta aikaisintaan seuraavana yönä. Lämpötilan nostoon tarvitaan vielä pidempi aika. Pidemmän poissaolon aikana tavoitteeseen voidaan päästä. Siispä ainakin lämmitysjärjestelmän ohjaus kannattaa jättää pois tästä ulko-oven pieleen asennetusta ”älykytkimestä”.


Takaisin blogiin