9.6.2020

MITEN VOIN SÄÄSTÄÄ VEDEN KULUTUSTA?

Veimart Vesivuotovahti

Vesi on arvokas luonnonvaramme. Emme tule monestikaan sitä ajatelleeksi, kun huoletta laskemme vettä hanasta. On suuri etuoikeus, että me huuhtelemme vessan ja pesemme auton yhtä puhtaalla vedellä, kuin suurin osa maailman ihmisistä ostaa pullotettuna kaupasta!

Olisiko syytä kiinnittää huomio kulutustottumuksiimme? Kuinka kauan seisomme lämpimän suihkun alla ja annamme veden virrata valtoimenaan. Otetaanpa esimerkki: kolmihenkinen perhe käy joka päivä suihkussa, ja kukin ”asuu” suihkussa 15 minuuttia joka kerta. Tällainen veden lotraus aiheuttaa hurjan 200 m3 vedenkulutuksen vuodessa! Kaksisataa kuutiometriä lämmitettyä vettä! Se on aikamoista veden tuhlausta, mutta on se myös rahan tuhlausta. Keskimääräisillä veden, jäteveden ja energian hinnoilla se merkitsee noin 1200 € vuodessa. Tämä laskelma on tietysti ääriesimerkki. Jokainen voi miettiä, paljonko omassa taloudessa suihkuhetkiä on todellisuudessa päivittäin.

Jos hankkii kotiinsa sellaisen vuotovahdin, jossa on myös kulutusvahti, joka ei salli jatkuvaa veden käyttöä asetettua aikaa pidempään, alkaa syntyä merkittäviä muutoksia vedenkäyttötottumuksiin. Tyypillisin maksimiaika, joka kannattaa asettaa yhtäjaksoiselle vedenkäytölle, on 5 -10 minuuttia.
Veden säästön lisäksi säästyy silkkaa rahaa edellä kuvatussa esimerkkitapauksessa jo 600 euroa vuodessa, jos veden kulutus putoaa puoleen (7 min/ suihkussa käynti).


Back to the Blog